Pedaler, montage standard mm.

Här kan du ställa frågor och ge svar om träning, kost, mekartips osv. Skriva köpes/säljes/bytes/lånas annonser. Tipsa andra cyklister om allt ifrån prylar, cykelrundor, härliga backar, affärer eller hemsidor - ja, allt som är cykelrelaterat.
Post Reply
User avatar
Kalle
Posts: 80
Joined: 2005-12-05 09:24
Fornamn: Karl-Olof
Efternamn: Claesson
Location: Flatås

Pedaler, montage standard mm.

Post by Kalle »

Det finns lite enkla minnesregler för hur detta skall gå till :-k .
På cykelns högra sida skall pedalen skruvas på medsols (högergänga) :idea: och på cykelns vänstra sida skall pedalen monteras motsols (vänstergänga) :idea: .
Att det är på detta vis är för att pedalen inte skall vid själva trampandet gänga upp sig själv genom friktion :shock: .

Förutom att det finns en mängd av olika typer och standards av pedaler och låsningssystem för cykelklossar finns det olika gängstandard på marknaden.

Den vanligaste gängan är 9/16 * 20 TPI (14,29mm * 1,27), denna återfinns på alla racers och MTB cyklar med väldigt få undantag.

En annan gänga som man kan träffa på är 14mm * 1,25 (0,55”*20,32 TPI), denna finner man på franska cyklar fram t.o.m. ca 1985. Man bör vara medveten att om man köper en beg. cykel med denna gängning så är troligtvis då hela cykeln utrustad med franska gängstandards och speciella dimensioner på sadelstolpe och styrstam, dessa är mycket svåra att hitta reservdelar till.

Den tredje gängan som finns på markanden är ”halvtumsgängan” dvs 1/2 * 20 TPI (12,7mm *1,27). Denna finns ofta på svenska standardcyklar men har även suttit på Crescents motionsracers fram t.o.m ca 1990. Denna gänga känns lätt igen eftersom den betydligt smalare än de andra gängorna

Alla dessa uppgifter är från säker källa (Malin =D> ) inom Lygnens Venner.
Post Reply