Planering 2018 (randonneur)

Forum för Lygnens Venners deltagande i motionslopp och tävlingar i Sverige och utomlands. För samordning av anmälan, resa och boende etc.

Planering 2018 (randonneur)

Inläggav dlridings » 2018-03-06 08:26

Det går trögt med planeringen i år. Jag vet vad jag förbereder mig för:

1) Att vara smidigare och mer omtänksam
2) Coulee Challenge 1200

Loppet går i "närheten" av var min mor bor i USA. Jag vill arbeta mindre, så det bästa sättet är att hålla mig bort från datorer. Loppet ska, enligt organisatorerna, likna Paris-Brest-Paris vad gäller terräng. Det betyder backigt. Inga extremer, utan tätt mellan backarna. Jag har räknat ut en gång att om man kör runt Lygnern 24 gånger så har man 1200 km som är lika med Paris-Brest-Paris. Man får sova en timme då och då i Sätila eller Fjärås, men annars ska det vara 24 gånger non-stop. Det går ju. Man har 90 timmar på sig och kontrollerna i Fjärås och Sätila lär inte vara belastade med köar.

Paris-Brest-Paris går nästa år. Det har aldrig hänt att platserna tar slut (de ökar på bara), men för att vara säker på en plats och framförallt för att kunna välja en passande starttid, är det en fördel att anmäla sig tidigt. När man får anmäla sig beror på det längsta loppet man kör i år. Kör man 100-mil eller mer (ett lopp på 100 mil eller mer, inte summan av alla lopp) får man anmäla sig först. De som har kört 60 mil, får anmäla sig någon vecka senare. De som har kört 400, ytterligare någon vecka och så vidare, ned till 20 mil. Därefter öppnas registrering för alla.

För att få en garanterad plats räcker det nog med det kortaste, 20 mil.

Man startar i grupper om 300, med 15 minuters intervaller, om jag minns rätt. Möjligen var det 30 minuter med start kl. 18. De allra, allra snabbaste, som jagar tid (på elitnivå) får starta någon timme före, kl. 16. De som siktar på 84 timmar istället för 90 timmar kan få starta tidigt nästa morgon. Det är en fördel att starta på morgonen, men händer det något, ligger ingen annan bakom dig. Släpper man en grupp, så har det tåget gått. 90-timmars grupp är i särklass den största (festligaste) gruppen och man kan gå in och lämna grupper eller åka ensam, om man vill, utan större besvär.

Just idag sitter jag och undrar om jag ska våga en 60-milare redan 30/4. Det går en 40-milare också, från samma startplats (Jönköping). Formen är inte i topp så tidigt, men ...

Jönköpings 400
Jönköpings 600

400 ser mest intressant ut därför att den går på vägar jag inte har cyklat på tidigare. Jag har aldrig kört VR. Båda 400 och 600 är bra träning för en 120 milare. 20 och 30 ska man kunna bara. Uppvärmning.

La lepre stanca i en frisk fläkt bland svenska klubbar. Aktiva randonneurer, men inte en samla gråskäggiga, vresliga gubbar.

Men det allra första loppet i år blir på långfredagen. Det är sent i år, men om ni tittar ut på det nordiska möglet utanför, så förstår ni varför.

20-mil från Childstore, Stigbergslid 1

Jag är inte ansvarig för loppen även om det är jag som har skrivit inlägget. Folk hade svårt att få tummen ur, så jag gick in och skrev "platshållare" trådar för alla lopp. De fylls på allteftersom.
dlridings
 
Inlägg: 732
Registrerad: 2010-02-28 22:07
Ort: Lindome
Förnamn: Daniel
Efternamn: Ridings

Re: Planering 2018 (randonneur)

Inläggav Sköld » 2018-03-07 20:27

Jag planerar följande Randonneurlopp i år:
Som Daniel säger kvalificerar ett långt lopp för olika fördelar i anmälningsprocessen för PBP nästa år, vilket jag ser fram emot att köra.
Det får sålunda bli åtminstone ett 100-milslopp, och jag ska nog försöka hinna en Superrandonneurserie på 20, 30 40 o. 60 mil också, men det är mycket som ska hinnas med på våren , och jobbet tar
den mesta tiden.
Tänker också köra det första loppet på långfredagen , i form av 20-milaren från Mölndal.
Kan verkligen rekommendera denna cyklingsform , fri och avspänd , för att inte säga meditativ.
Med vänlig hälsning!
Bengt
"It is by riding a bicycle that you learn the contours of a country best, since you have to sweat up the hills and coast down them." –Ernest Hemingway
Användarvisningsbild
Sköld
 
Inlägg: 195
Registrerad: 2013-08-14 11:12
Förnamn: Bengt
Efternamn: Sköld

Re: Planering 2018 (randonneur)

Inläggav dlridings » 2018-03-08 12:29

Bengt, jag har muntligt anmält mig till Örebros 100-milare (start 12/7 på en torsdag och sedan 75 timmars maxtid). Jag är intresserad av Mölndals (start 26/7) men jag har inte beställt flygbiljetter till USA ännu och det kan ligga däromkrig att jag åker. Mitt lopp i USA går samtidigt som HCK:s 100-milare, så det missar jag.

Jag håller med Bengt att detta är en trevlig cykelform. Det låter mycket och det är det om man inte har förberett sig. Det enklaste sättet att förbereda sig för ett längre lopp, låt oss säga 300 km, är att åka 200 km först. Lopp och träning blir ungefär samma sak. En distans är träning inför nästa distans.

I och med att det är så, dvs att kortare lopp är träning för längre, så ordnas de också så i kalendern. Ett misstag jag gjorde första tilltänkta året var att vänta för länge. När jag väl kom till skott, så hade de kortare distanserna redan avverkats och man var upp i 300 och 400.

I närheten har man möjlighet att åka 200:

30 mars (kartan i första inlägget)
7 april (Fässberg-Varberg-Källsjö-Horred-hemåt)
14 april (Randonneur Vest som också startar i Fässberg)
12 maj (Randonneur Vest "Hit och dit")

Därefter får man vänta till september innan en 200 kommer tillbaka (i närheten ... det finns Uddevalla, Skövde och andra)

Det kostar 100 kr att anmäla sig och 150 kr om man vill ha medalj, det gäller alla distanser (litet undantag med Örebros 100-milare eftersom de ordnar övernattning som ingår i priset).

Jag kan gärna vara "mentor" om någon vill åka några av dessa tidigare 200 km. Den 12. maj väljer jag nog 300 som går samma dag från samma start.

Dvs, jag håller er sällskap och väntar vid behov. Hjälper med navigering osv. Ett par stycken uttryckte ett intresse på årsmötet.

Grov generalisering:

Om ni vill åka fort och pressa er och fortfarande ha sällskap, åk med HCK:s start. Där hittar du din utmaning.
Om ni vill ta det lugnare och erfara en annan inställning till brevetcykling (sällskap, göteborgsvitsar och sansat tempo) kan jag rekommendera Randonneur Vest (startar oftast i Mölndal).

Om jag åker en HCK-brevet, så blir det lugnare. Jag klarar inte de snabba. De är riktigt snabba.

Samma cykel man använder på klubbens träningar och VR duger utmärkt.

Daniel
dlridings
 
Inlägg: 732
Registrerad: 2010-02-28 22:07
Ort: Lindome
Förnamn: Daniel
Efternamn: Ridings

Re: Planering 2018 (randonneur)

Inläggav Roger Leirvik » 2018-03-11 11:39

Jag funderar på en 200km för att prova på denna form av cykling. Om jag tittar ut genom fönstret så känns det som om den 30:e kan bli lite tidigt. Vi får se.

Under tiden kan ni kolla på denna dokumentär:

https://www.youtube.com/watch?v=G5b9or1rGp8

Mvh

Roger L
Roger Leirvik
 
Inlägg: 31
Registrerad: 2007-05-21 21:36
Ort: Göteborg
Förnamn: Roger
Efternamn: Leirvik

Re: Planering 2018 (randonneur)

Inläggav dlridings » 2018-03-15 10:58

Tack för det, Roger! Jag har kommit en bit igenom. Känslorna som kommer fram är sådant man kan få på ett längre lopp (längre än 100-mil). Jag ska fortsätta till det spännande slutet. Jag kände igen mig från LEL. LEL var så tufft att jag inte har orkat skriva om det ännu. Aldrig, aldrig har jag hamnat så långt ner i den mörka källaren. Det var nära, mycket nära att jag inte lyckades komma upp igen. Sedan gick det bra.

En cykelpersonlighet i Sverige, Johan Mölleborn, har skrivit lite om att köra randonnée. Det han skriver är rätt bra, tycker jag.

https://www.bicycling.se/blogs/johanmol ... -ar-de.htm

Del 2:

https://www.bicycling.se/blogs/johanmol ... el-tva.htm

Det han skriver om i del 2, med mörkret, kylan osv, gäller mest 40-mil och längre. Kortare distanser liknar mer ett långt pass med klubben.

Folk frågar mig ibland om "farten." Randonneurer räknar inte farten utan tiden. Men när jag var ut med klubben på Varbergspasset glömde jag att ändra i min cykeldator, så den fortsatte att räkna som den brukar på ett brevetlopp. När vi kom i mål menade Anders A att vi höll 27 km/t i rullsnitt. Min klocka visade 22 km/t i totalsnitt.

Så runt 26-27 i rullsnitt är kanske en bra gissning.

När jag cyklade från starten i Malmö var det med ett antal jag inte kände. De som jag kände, visste jag också att de var ruskigt snabba. Riktigt, riktigt snabba. Så det var inte tal att haka på någon av dem. När det blir så, börjar man spana in och prata ihop sig med de som ser ut att cykla som man kan tänka sig.

När jag pratade med en kille, så sa han så här. "Vill du cykla med mig, så håller vi oss mellan 26 och 29. Vi roterar om vem som drar och vi drar 10 minuter åt gången."

Även om det var medvind (vilket det inte var) så skulle man hålla sig till 29. I stället för att blåsa på, skulle man ta tillfället i akt att konservera energi.

Som otur ville ha det, blåste det rejält, fast från fel håll och det var väl så kämpigt att hålla 26 - 29 i motvind. Men man visste att det bara handlade om 10 minuter. Sedan fick man 10 minuter i lä.

Det blev inte 26 - 29 uppför Söderåsen och Hallandsåsen, men det skulle kännas som ungefär samma ansträngningsnivå som 26 - 29 på plattan. Farten blir därefter uppför.

Vädret börjar ser lite mer lovande ut inför 30/3. Jag tänker inte heller köra om det är vinterväder eller om det skulle kräva dubbdäck. Det går en 200 en vecka senare också (fast jag kör helst båda, inte den ena eller den andra ... måste komma i form.)
dlridings
 
Inlägg: 732
Registrerad: 2010-02-28 22:07
Ort: Lindome
Förnamn: Daniel
Efternamn: Ridings


Återgå till Övriga motionslopp i Sverige och utomlands

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron